Godaste supermaten
När du hör "supermat" kanske du tänker på gojibär, konstiga juicer och skumma rotfrukter. Men så avancerat behöver det inte vara! Här har jag listat mina 10 favoriter bland dagens supermat.
Mörk choklad är min "last". Jag har alltid en chokladkaka med 70-85% kakaohalt hemma för att vara redo när sötsuget slår till. Mörk choklad innehåller en del kalorier, men en ruta om dagen går bra även om du vill se en mindre siffra på vågen. Choklad med hög kakaohalt är sprängfylld med antioxidanter, magnesium, järn, C-vitamin och till och med endorfine,r som gör dig lycklig. En dos choklad kan alltså ge samma känsla som efter ett träningspass (men byt inte ut träningen mot choklad, din fuskis!).
Bananer är naturens egna mellanmål. En banan är lätt att ta med sig, lätt att äta och ger ungefär 100 kalorier energimässigt. Bananen är rik på kolhydrater, B-vitamin och kalium. Om du inte tycker om att äta bananen hel, gör en smoothie med bär och banan, så ger bananen lite sötma.
Äpplen är även de ett givet mellis. Ät helt, tärnad med keso, tunt skivade som chips eller ugnsbakade till en nyttig äppelpaj (recept kommer!). Äpplet innehåller C-vitamin, och boostar immunförsvaret med betakaroten. Mycket av näringen sitter i skalet så gå inte miste om det.
Ägg kan du äta i massor av former, och är därför svårt att tröttna på. Jag äter dem kokta, stekta, scrambled, som omeletter, råa i smoothies eller i havregrynsgröten, som pajfyllning och i pannkakor. Äggvitan är nästan rent protein och gulan ger mättande fett. Dessutom innehållet ägget A-vitamin (bra för hud, syn och immunsystem), B-vitamin, D-vitamin, järn och zink.
Avokado passar superbra i sallader för att göra dem krämiga och "roliga". Dessutom ger de mättnad i form av nyttiga fetter. Avokadosar innehåller vitamin E som är bra för huden (därför kan du mosa en avokado och ha som ansiktsmask också!), folsyra och omega-6. Fungerar som pålägg också!
Morötter är det perfeka snackset. Gör stavar av morötter och ät medan du lagar mat, ser på film eller sitter vid datorn. Moroten innehåller massor av betakaroten och vitamin A, och smakar bra till nästan allt. Du kan ugnsrosta, koka, ha i gratänger och så vidare. Jag äter dem helst råa med en nyttig dipsås (recept kommer!).
Mango ger dig C-vitamin, betakaroten, magnesium och kalcium och är därför bra för skelettet. Dessutom är denna underbara frukt ju så god! När det är extrapris hittar du billiga mangosar även på vintern, och om inte så finns de i fryst form året runt - perfekt för smoothies och desserter!
Ost tror man väl inte är supermat. Men där hade du fel! Ost innehåller protein, kalcium, D-vitamin och zink, och är dessutom oerhört gott. Jag, som är laktosintolerant, kan äta hårdost utan problem och har det gärna på mackan tillsammans med tomat-, gurk- eller paprikaskivor. Passa dig med mängden om du är rädd om vikten; ost innehåller en hel del energi.
Bär i alla färger och former gör din kropp pigg och glad. Låg sockermängd och hög andel antioxidanter gör dessa småttingar till perfekta livsmedlet. Jag tycker bäst om blåbär och björnbär, men även hallon, jordgubbar och vinbär är näringsbomber som du kan äta med gott samvete. Jag behöver inte ens räkna upp alla näringsämnen och mineraler som du hittar i bär. Blanda en smoothie på blandade bär, en skvätt mjölk och en banan och du har ett mellanmål som din kropp älskar dig för.
Kyckling är vitt kött som varken ger dig cancer eller högt blodtryck, som rött kött är ökänt för att göra. Kycklig innehåller mycket protein, låg andel fett och både vitamin A och B. Grilla, stek, koka eller ha i grytor. Använd olika kryddningar och tillbehör för att inte tröttna.
Gott och enkelt, visst? Det är lätt att äta nyttigt, tro inte annat. Allt handlar om rätt val och lite kunskap. Naturligt är gott. Nu ska jag gå och göra mig en smoothie!

(Bild från Weheartit)